Minder zout in je eten

Het is bekend: minder zout eten is goed voor je gezondheid, en dan met name voor bloeddruk. Bij ongeveer één derde van alle mensen met een te hoge bloeddrukk leidt een verminderd gebruik van zout ook tot een daling van de bloeddruk. Nu zijn er natuurlijk medicijnen om je bloeddruk onder controle te houden, maar vroeger moest iemand met een te hoge bloeddruk zout volledig afzweren; nu mag je gelukkig nog altijd (met mate) zout gebruiken.

5 tot 6 gram zout per dag zou gezond zijn. Maar de gemiddelde mens gebruikt 8 tot 10 gram, en dat is dus teveel. Hierbij moet je bedenken dat 40% van het zout dat wij verbruiken toegevoegd zout is, om te koken of te kruiden. 60% echter zit al in de voedingsmiddelen zelf, dat zijn dan de verborgen zouten.

Maar hoe ga je aan de slag om je zoutverbruik naar beneden te krijgen? Om te beginnen: zet geen zoutvat meer op tafel. Voeg ook geen zout meer toe aan de gerechten tijdens het koken, doch achteraf. En vervang zout eens door andere kruiden: peper, look sjalot, kervel, peterselie, bieslook, rozemarijn, thijm, basilicum…

Maar de beste manier om zoutloos te koken is: koken zonder water. Gerechten bereiden in de stomer of de microgolfoven, in een aluminiumpapier gewikkeld in de oven: het zijn allemaal methoden om de eigen smaak van de gerechten zoveel mogelijk te behouden en niet te laten “verwateren”. Probeer zelf maar eens: snij wat groenten (wortel, trosjes bloemkool en broccoli) klein, doe ze in een kom geschikt voor de microgolf oven, voeg eventueel wat peper toe en een eetlepel water, dek af met transparante folie. Kook 7 minuten op 850 watt, en je hebt heer lijke knapperige groenten, die hun eigen smaak volledig behouden hebben, en waarin geen gram zout toegevoegd werd!

Campagne voor minder zout in de voeding

Recepten met minder zout

Start to eat

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: