Rode oogjes op foto’s: hoe ontstaan ze, en hoe voorkom je ze?

Hoe komt het toch dat er bij zoveel foto’s die met een flash genomen zijn mensen rode ogen vertonen? Zijn zij plots allemaal duivels geworden? Natuurlijk niet. Het gaat om een natuurlijk verschijnsel. Doordat de pupil wijd opengesperd is (hetzij doordat de persoon op de foto geconcentreerd kijkt, hetzij doordat er in de kamer weinig licht is), zal de flash van de camera weerkaatst worden door de bloedvaten achterin het oog, waardoor men deze rode oogjes op de foto ziet.

Hoe kan je dit vermijden? Exorcisme komt er niet aan tepas. Je kan wel beroep doen op de instelling tegen rode oogjes, die op de meeste camera’s aanwezig is. Gewoon bij de flash instellingen bladeren tot je een icoontje tegenkomt dat op een oog lijkt. Bij deze “red eye reduction” instelling wordt er een pre-flash vertoond voor de eigenlijke flash, waardoor de pupil zich zal samentrekken, en het licht niet meer weerkaatst wordt door de aders. Je kan ook meer licht maken in de kamer; de pupillen zullen dan immers minder opengesperd zijn, en dat vermindert de rode oogjes. En tot slot kan je ook niet rechtstreeks fotograferen, maar vanuit een hoek, waardoor de flash niet rechtstreeks op de ogen van je vrienden valt. Nog beter is een flash die niet op de camera bevestigd is, zoals bij professionele fotografen.

Komen er ondanks alles toch nog rode oogjes voor op je foto’s, dan kan je gelukkig beroep doen op software: de meeste beeldbewerkingsprogramma’s hebben een tool om rode oogjes te verwijderen. Meestal volstaat het om de tool te selecteren, en dan in het midden van het rode oogt te klikken.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: