Tips om je relatie te verbeteren: stop met verwijten!

Wat je zeker moet vermijden in een relatie, is dat je in een stramien verzeilt waarin je je voortdurend ergert aan je partner en hem/haar altijd maar dezelfde verwijten voor de voeten gooit. Want dan verword je tot een zeurderig persoontje, en zou je je partner wel eens kwijt kunnen spelen.

Volgens een psycholoog in een artikel bij Journal du Femme zouden vrouwen fundamenteel bescherming zoeken bij hun partner, terwijl mannen er vooral behoefte aan hebben om aangemoedigd te worden. Dat zorgt dan ook vaak voor communicatieproblemen: “waarom spreek je niet meer met mij?” “Waarom vertel je mij niks meer?”…

Een tweede reeks verwijten zijn de bijkomstigheden. Futuliteiten, zoals “waarom heb je de mosterdpot te straf gesloten”, enz. Deze kleine verwijten zijn eigenlijk afleidingsmaneuvers, om niet over de grote verwijten te moeten spreken.

Want wat is het eigenlijk dat men verwijt? Dat men de kwaliteiten van de persoon waarop men vijf, tien jaar geleden verliefd werd, eigenlijk niet meer apprecieert. Wat men op dat moment als verantwoordelijk, met beide voeten op de grond beschouwde als een positieve karaktereigenschap in een man, komt nu misschien over als saai, te degelijk, een gebrek aan avontuur. Het is echter niet uw partner die veranderd is, wel u zelf, uw behoeften. En dat mag u uw partner niet verwijten.

Weet u nog, in het begin: dat mannen behoefte hebben aan aanmoediging, zelfbevestiging? Als u hem constant bestookt met een vuur van verwijten, dan is dat de beste manier om hem de deur uit te jagen. Hij zal zich gekwetst voelen, en u zelfs voor de voeten kunnen werpen dat u nooit tevreden bent. En na een tijdje is zijn zelfvertrouwen zelfs zo ondermijnd, dat hij geen andere keuze heeft dan u te verlaten, wil hij nog een greintje zelfrespect over houden.

OK, geen verwijten, maar toch werken aan de relatie?
Om te beginnen: besef dat je partner nooit volmaakt zal zijn. Jij bent het ook niet, of wel?
Ten tweede: Mannen zijn geen helden in communicatie, daar moet je je maar bij neerleggen. De gesprekken die je met vriendinnen kan voeren over je intiemste beroerselen, zal je niet gemakkelijk met hem kunnen delen.
Verder: wanneer je hem dan toch een verwijt maakt, blijf dan niet vaag, maar maak het persoonlijk: “ik vind” of “ik heb behoefte aan…” Spreek het verwijt uit, in plaats van erover te blijven broeden, en van een niet opgevouwen handdoek een halszaak te maken.

En nog: vermijd het om uw verwijten in een brief neer te schrijven. Dat is zo definitief – maar tegelijkertijd ook voor verkeerde interpretatie vatbaar. Spreken is de boodschap. En dat moet niet HET gesprek zijn waarvoor je je neerzet, maar dat kan af en toe een kleine discrete wenk zijn.

Tot slot: probeer toch in alles de humor te behouden. Zo kan je vele conflicten ontmijnen. Maar wees voorzichtig met die humor: gebruik je hem op een verkeerd moment, in de verkeerde context, dan kan die humor erg kwetsend zijn.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: