Wat is hydrocutie en hoe voorkom je het?

Je kent al elektrocutie, waarbij je lichaam een “overdosis” elektriciteit krijgt. Bij hydrocutie gaat het ook om een schok, maar dan wel als gevolg van het onderdompelen van je warme lichaam in (te) koud water.

Ga niet te vlug in het water na het zonnebaden

Ga niet te vlug in het water na het zonnebaden

Hydrocutie is een syncope, een flauwte, met andere woorden een bewustzijnsverlies, dat zich min of meer brutaal voordoet; het is een reflex om de ademhaling te stoppen in de seconden of minuten nadat het lichaam in het water raakt. In het algemeen raakt het water niet in de longen.

Zo’n hydrocutie kan zich dus voordoen wanneer je lang in de zon gelegen hebt, en dan plots een “frisse duik” wou nemen, maar ook wanneer je een te koud bad of douche neemt, of een intensieve sportieve inspanning deed (beach volley, loopwedstrijd..) alvorens te baden, een maaltijd had die te rijkelijk met wijn gepaard ging of te zwaar was (waardoor de bloedvaten zich verwijd hebben of de inwendige temperatuur gestegen is), of simpelweg een gekende allergie tegen koude of zeewater.

De symptomen die zo’n flauwte voorafgaan zijn (o.a.) duizelingen, het gevoel van een dreigend flauwvallen, huiduitslag en jeuk, vermoeidheid en plotse slaperigheid, benauwdheid, rillingen en klappertanden.

Wat je moet doen in zo’n geval? Bij een hart- of ademstilstand moet je hartmassage en mond-aan-mond toepassen. Een slachtoffer waarbij de longen geen water bevatten (een blanco hydrocutie) kan gereanimeerd worden maar dan wel binnen enkele minuten na de ademstilstand. Gaat het (gelukkig!) maar om een flauwte zonder bewustzijnsverlies, dan volstaat het om het slachtoffer op te warmen, het in zijlingse positie te brengen om stikken te voorkomen, en de hulpdiensten te roepen.

Hoe zo’n hydrocutie voorkomen? Ga niet in het water (bad of zwemmen) binnen de drie uur na een overvloedige maaltijd. Blijf niet lang in de zon vooraleer je gaat baden, vooral wanneer de temperatuur van het water lager ligt dan 18° (voor een kind: 20°). Blijf niet langer dan 15 minuten in het water bij het eerste bad. En ga altijd geleidelijk aan  het water in: bevochtig eerst voorzichtig hals en gezicht, zones die erg gevoelig zijn aan de temperatuur van het water.

(Deze informatie is afkomstig van L’Internaute, en worden doorgegeven “as is”; het leefwijzer blog is niet verantwoordelijkheid voor eventuele onvolledigheden in de tekst van L’Internaute.)

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: