Wat doe je met een avocado?

Wat? De avocado is een vrucht met een tamelijk grote pit, waarvan het vruchtvlees overgaat van lichtgroen naar paars en zwart, omgeven door een harde schil. Het vruchtvlees is romig en vrij neutraal.

Hoe een goede avocado te kiezen? Een avocado is rijp als de schil soepel meegeeft als u erop drukt. Koop je een avocado die nog niet rijp is, dan kan je kan je hem in krantenpapier of aluminiumfolie wikkelen om het rijpingsproces te versnellen. En koop je een avocado die al rijp is, maar die je nog even wil bewaren, dan kan je het rijpingsproces vertragen door de avocato in de ijskast te bewaren (5 tot 10°).

Hoe bereidt u een avocado?  Je snijdt de avocado overlangs door, en wipt de pit eruit. Het vruchtvlees kan je nu in partjes snijden, of pureren. Maar bestrooi het wel onmiddellijk met citroensap, om verkleuren te vermijden.

Enkele recepten? Je kan het vruchtvlees pureren en er krab, garnalen, scampi’s, stukjes kip of groenten onder mengen. Je kan de puree ook gebruiken als basis voor sauzen, soepen, zoete desserts. Recepten met avocado vind je o.a. bij Webchef (http://www.webchef.be/recept/fruit/avocado/), en Smulweb (http://www.smulweb.nl/zoeken/?query=avocado&type=recept)

Voedingswaarde? Per 100 gram bevat een avocado 145 tot 285 kcal; de vrucht bevat veel vitaminen (A, B, C, D, E, P.P.) en zeer goed verteerbare plantaardige vetten.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: