Hoe verkoudheden bestrijden? Met goede oude kippensoep!

Het wordt vaak afgedaan als een stereotype, een grapje, de kippensoep van de “Jiddische Mama”. Maar er is niets dat beter werkt om je lichaam op te krikken, je afweer aan te scherpen dan een goede kippenbouillon. En wellicht heb jij dat ook zelf ondervonden: je bent een wrak, je neus loopt, je keel kriebelt, je ogen pikken… en dan drink je dat heerlijke kopje kippensoep dat je moeder gemaakt heeft, en meteen voel je je al veel beter.

Hoe maak je zo’n kippesoep – alias je moeders penicilline? De klassieke methode is natuurlijk zelf een bouillon trekken van een soepkip. Maar tegenwoordig zijn er andere methodes, zoals dit artikel bij Lifhacker vertelt. Je begint namelijk met een kant-en-klare braadkip (die dus al gebraden is). Met je handen moet je nu het kippenvlees scheiden van de beenderen. Verwijder vervolgens zoveel mogelijk het vel van de borst en de billen. Doe die vel en het karkas in een pan, en voeg zoveel water toe tot ze amper onder staan. Vermits dit een gebraden kip is, zitten er al kruiden in, maar je kan nog wat extra toevoegen via een teentje look, wat dille en basilicum, wat rosemarijn en tijm…

Breng aan de kook en laat een uurtje sudderen; daarmee haar je al het goede, de kracht uit het beenmerg van de kip, en het vet uit het vel, en dat is wat een goede kippebouillon maakt. Je keuken zal nu lekker naar bouillon beginnen te ruiken. Nu komt het verwenmoment: ga met je kop boven de pot soep hangen, en snuif. Zie hoe de stukjes vlees nu van het karkas losgekomen zijn, en hoe het vet een laagje gevormd heeft op het oppervlak van de soep… Hmmm!!

Giet de soep door een zeef, en gooi het karkas weg. De stukjes kip kan je eventueel nog bijhouden als vulling voor de soep. Breng opnieuw aan het sudderen, en voeg wat fijngesneden groenten toe (wortel, aardappel, selder, ajuin, alles fijn gesneden). En wat peper en zout – nu is de soep immers doortrokken van de andere smaken, en kan je peper en zout toevoegen naar behoefte.

Laat garen tot de groenten mals zijn. Laat iets afkoelen. Zet nu de pot soep op tafel. En neem een lepel, en begin te eten. Stop niet voor de pot leeg is. Wedden dat je je nu veel beter voelt?

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: