Hoe bewaar je restjes verf?

verfpottenJe hebt de muren geschilderd of je deuren en plinten, en je hebt verf over. Uiteraard wil je die bewaren, want die kan goed van pas komen om kleine retouches te maken. Hoe kan je die verf best bewaren?

Om te beginnen mote je eraan denken dat bepaalde verfsoorten beperkt houdbaar zijn. Kijk daarom eerst naar de vervaldatum. Verder moet je ook weten dat het het contact met de lucht is die de verf beschadigt: er komt na een tijd een vel op, en die vel wordt maar dikker en dikker, tot er geen verf meer overblijft. De pot luchtdicht afsluiten is dus absolute noodzaak. Is het echt maar een klein kletsje verf dat overblijft, doe dat dan over in een glazen bokaal die je kan afsluiten met een schroefdeksel, zoals een confituurpot.Hoe voller de pot, hoe beter de verf bewaard blijft. Plak ook een etiket: wat is de originele bewaardatum van de verf, wat is het etiket (kleurcode, merk, satijn of mat…) en waarvoor het je de verf gebruikt.

Voor sommige verfsoorten kan je nog bijkomende truucjes toepassen. Is het een verf die alkyde bevat (een synthetische hars), dan kan je een rondje waspapier uitsnijden en rechtstreeks op de verf leggen, wat voorkomt dat zich een vel gaat vormen op de verf. Voor verven met glycero druppel je wat verdunner op het oppervlak. En voor de latex-verven leg je een stuk plastiek bovenop de verf om het contact met de lucht af te sluiten.

En tot slot: bewaar de verf op een vorstvrije plaats, waar het ook niet te warm wordt.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: