Help! Hoe kan je een .dat bestand openen?

Hetis je wellicht al overkomen: je hebt een mail ontvangen met een bijlage. Maar de bijlage is geen .pdf, .xls of enig ander bekend bestand, maar een .dat. Wat nu?
Eerst moeten we even uitleggen wat hier aan de hand is. Normalerwijze hebben bestanden een bepaalde extensie, waardoor zij geassocieerd worden met een bepaald programma. Een bestand gemaakt in Excel is een .xls (of .xlsx) bestand; klik je zo’n bestand aan, dan wordt Excel opgestart. En zo hoort .doc bij Word, .txt bij Notepad, en .jpg bij je favoriete beeldbewerker.

Maar om een of andere reden zijn er sommige mailprogramma’s die automatisch de bestandsextensie van een bijlage veranderen in .DAT. Stuurde iemand jou een foto.jpg, dan wordt dat bestand plots foto.dat. Wat nu?

Je kan trachten te weten te komen bij de afzender wat voor soort bestand hij gestuurd heeft. Kan je deze persoon niet bereiken, dan moet je het zelf trachten uit te vissen. Open daarvoor het bestand in Notepad, en kijk of je geen informatie kan vinden die je wat verklapt over het bestand.

Heb je gevonden wat voor soort bestand het is, .doc bijvoorbeeld, dan kan je het gaan hernoemen. Klik hiervoor rechts op de naam van het bestand, en wijzig document.dat naar document.doc. Nu zal je het document gewoon met Word kunnen openen door dubbel te klikken op de bestandsnaam. Voor alle veiligheid kan je er wel even je antivirussoftware op loslaten!

Kan jij helemaal geen bestandsextensies zien? Ga dan naar Windows Explorer (windows toets + E), kies Organize, Folder & Search Options, en bij het tabblaadje View moet je het bolletje naast “Hide extensions for known file types” uitvinken. (zie onder)
bestandsextensie

Advertenties

4 comments so far

 1. Arno on

  Kijk hier hebben we wat aan. Simpel en een snel antwoord.
  Super!!
  Arno

 2. mike on

  Ik kan niks vinden erover

 3. rotterdam010 on

  het .DAT bestandformaat is afkomstig van beveiligingsbeelden van een VISCOO recorder. Waardelooze shit !! Wij zitten al weken lang te proberen dat Pruts .DAT om te zetten naar MP4 er schijnt een programma te zijn wat .DAT kan omzetten naar MP4 maar zijn nog steeds niet gevonden, Beter met een boog om het merk VISCOO heen lopen en iets kopen wat met gangbare beeldbestandsformaten werkt.en direct bruikbaar is op een computer.

 4. Dieuwke on

  In ons geval ontvangen we .dat bestanden van een leverancier. Gek genoeg komen hun facturen wel goed aan, maar de offertes (die zij net als de facturen als PDF verzenden) krijgen allemaal de extensie .dat. Deze .dat bestanden komen wel aan in de mailserver, maar worden vervolgens niet doorgesluisd naar onze mailbox. We zien daar wel het paperclipje ten teken dat er een bijlage bij zit, maar als je de mail opent, blijkt de bijlage er niet meer bij te zitten. Hoe kan dat?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: