Hoe knip je de nagels van je hond?

Je zou toch denken dat de nagels van de hond automatisch slijten, en nooit bijgeknipt moeten worden. Maar dat is niet waar. Wanneer de hond bijvoorbeeld niet genoeg beweging krijgt, of altijd op dezelfde ondergrond loopt, dan slijten zij niet voldoende. Gevolg: de  nagels worden te lang, en hinderen de hond. De nagels zelf bijknippen is de boodschap, maar dat is niet zo simpel. De meeste baasjes zijn zo zenuwachtig dat zij ook de hond zenuwachtig maken, en dan gaat het helemaal fout.

Daarom raden wij je deze stap voor stap handleiding aan die wij vonden bij Instructables. Die is in het Engels, daarom vertalen wij de tekst even voor wie de taal van Shakespeare niet machtig is. Voor de foto’s kan je dan terecht bij Instructables.

1. Wat heb je nodig? Een nagelknipper of kniptang, een nagelvijl, bloedstelpend poeder (een aluinstick), en heel, heel veel snoepjes!

2. Laat de hond eraan wennen dat je zijn poten aanraakt. Ga op de grond zitten met wat snoepjes, en roep de hond naar je toe. Het is het gemakkelijkst wanneer je hem kan relax kan laten liggen naast je. Raak zijn poot aan en prijs hem “braaf!”, geef hem een snoepje. Is de hond gewend aan die aanraking, ga dan een stap verder: pak een van zijn poten op, prijs hem en beloon hem. Probeer je hond hieraan te laten wenne, en als dat gelukt is, dan ben je al ver. Meer moet er in deze eerste sessie niet gebeuren. Doe dit enkele dagen achter elkaar, tot de hond eraan gewend is zonder morren. Dan ben je klaar voor de volgende stap.

3. Wen de hond aan de nagelknipper. Laat hem aan de nagelknipper ruiken, en beloon hem. Neem een poot vast, breng de nagelknipper ernaar toe, meer niet, en beloon hem. Leg de nagelknipper echter nog niet rond de nagel. Dat is genoeg voor sessie 2, die je ook verschillende keren moet herhalen. Zo leert de hond de nagelknipper te associëren met snoepjes en beloning. Je kan ook tijdens deze sessie de hond wennen aan het geluid van de nagelknipper of de kniptang. Nog niet knippen, gewoon de beweging maken van het knippen terwijl de nagelknipper in de buurt is van zijn poot.

4. Nu is je hond waarschijnlijk voldoende voorbereid. Je kan zijn poot vastnemen en rustig bekijken. Doe dat. Heeft je hond lichtgekleurde nagels, dan zal je het vlezige gedeelte in de nagel gemakkelijk kunnen zien. Vermijd om daarin te knippen, omdat dit pijnlijk kan zijn, en tamelijk veel kan bloeden. Heeft je hond donkere tennagels, dan is dit vlezige gedeelte moeilijker te zien. In dat geval kijk je naar de onderkant van de nagel. Daar moet een groeve zijn die parallel loopt met de groei van de nagel. Knip je zo dicht mogelijk bij die groeve, dus dicht bij het uiteinde van de nagel, dan zou het veilig moeten zijn.

hondennagel_trimlijn

Plaats de nagelknipper rond de tip van de nagel, en met een snel gebaar knip je de nagel af. Herhaal voor alle nagels, terwijl je rustig blijft, na elke knip je hond prijst en gerust stelt.

Vergeet ook de hubertusklauw niet achteraan de poot, ter hoogte van de nkel. Als die te lang wordt, kan die in het vlees groeien en je hond kwetsen.

5. Vijl de nagels bij, waarbij je vijlt vanaf de bovenkant van de poot naar de tip van de nagel toe. Door de scherpe kantjes eraf te vijlen voorkom je dat de nagels gaan splijten. Word je hond echter al ongedurig, sla dan het vijlen over, want het bijvijlen is niet echt noodzakelijk, belangrijker is dat de hond geen trauma overhoudt.

hondennagel_knip

6. Wat doe je als je toch te ver geknipt hebt, en de hond bloedt? Geen paniek. Dep de nagel met de aluinstift, tot het bloeden stopt. Stelp je het bloeden niet, dan zal dat zo’n vijf minuutjes kunnen duren vooraleer het op een natuurlijke manier stopt. Dan zie je wel wat bloed op je vloer, maar dat bloedverlies is meestal niet schadelijk. Je hond kan er wel van schrikken, en dan moet je terug van nul herbeginnen om zijn vertrouwen te herwinnen.

http://www.instructables.com/id/How-to-trim-your-dog_s-toenails/

Advertenties

3 comments so far

 1. nienke on

  Geen paniek staat er..
  onze hond bloed al meer dan 2 uur.
  als ze te lang bloed kan ze toch echt dood bloedden..

  • leefwijzer on

   Dag, Sorry te horen dat het knippen van de nagels van je hond wat tegenviel. Ik hoop dat nu alles in orde is? Leefwijzer

 2. :D(labrador):D on

  XD we hebben een labrador die mij express altijd krapt $D hij is een beetje gek en zijn nagels wil ik graag knippen:) bedankt voor de tips


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: