Wat is het verschil tussen koken, stoven, bakken, en braden?

kokenJe kan voedingsmiddelen op verschillende manieren klaar maken. Afhankelijk van de soort kan je kiezen uit de volgende methoden:

– Koken: het gaar maken van spijzen in een kokende vloeistof, meestal voorzien van zout. Doordat je het voedsel opzet in kokend water, blijft er zoveel mogelijk van de voedingsstoffen bewaard in het voedsel. Koken pas je bijvoorbeeld toe voor aardappelen en groenten.

– Stoven: het gaar maken van spijzen in een weinig vetstof, aangelengd met een weinig vloeistof, en dat in een goed afgesloten ruimte. Kortom: je doet een klontje boter in een pot, voegt groenten toe, een weinig vocht, dek af met een deksel, en wacht tot de groente klaar is. Gestoofde spijzen zijn doorgaans smakelijker en voedzamer dan gekookte, omdat al de minerale zouten bewaard blijven in het stoofvocht. Stoven is niet geschikt voor spijzen die bij hun bereiding veel water moeten opnemen, zoals droge witte boontjes.

– Bakken: het gaar maken van spijzen in een kleine hoeveelheid hete vetstof, na die in een open pan bruin te kleuren. Hierbij moet je erop letten dat de bodem van de pan even groot is als het baksel. Zet geen deksel op de pan, want anders krijg je geen korstje. Laat de vetstof niet verbranden; is er gevaar dat dat toch zou gebeuren, voeg dan een klontje boter toe.

– Braden: het gaar maken van spijzen in een weinig vetstof en in een afgesloten verhitte ruimte. Dat kan zijn in een braadslee in de oven, of in een gesloten braadpan.

Dit is de juiste terminologie, maar daartegen wordt wel vaak gezondigd. Zo wordt een braadworst niet gebraden, maar gebakken…

Advertenties

9 comments so far

 1. Hennes on

  Bedankt!

 2. Inbouwapparatuur on

  Nuttige info zo voor de feestdagen.

 3. mira rose on

  goed om te weten de verschillende tussen koken,braden,stoven en bakken

  • leefwijzer on

   Hallo, Leuk dat je het artikel je heeft kunnen helpen. Vriendelijke groet, Hilde

 4. Lily Wijnen on

  En brood?? Dat wordt toch gebakken!

 5. pro-islam on

  😉

 6. pro-islam on

  leuk om te weten bedankt 😉

 7. Olivier Beaumelle on

  Goed geprobeerd, maar Lily heeft een punt (zoals veel mensen met “li” in hun naam): Je verhaal over bakken en braden rammelt.
  Het verschil tussen een pan met deksel en eentje zonder is tweeledig. Zonder deksel wordt het eten geconcentreerder verhit (namelijk vrijwel alleen aan de onderkant) en meestal komt het aan op garing door heet vet (anders heet het roosteren), terwijl het met deksel meer aankomt op garing door hete lucht. En snellere garing.
  Zonder deksel met vet heet “braden”; met deksel met of zonder vet heet “bakken”. Vandaar dat je een brood en een cake “bakt” en niet “braadt”. Maar als je vlees gaar wil krijgen enkel door het te braden, zul je of heel veel geduld moeten hebben en een zwartgeblakerde korst accepteren, of het in dunne plakjes snijden. Meestal wordt een dik stuk vlees daarom eerst kort “aangebraden” (deksel van de pan en hoog vuur) en vervolgens lang gebakken (deksel op de pan en laag vuur). Het aanbraden zorgt er voor dat het vlees wordt dichtgeschroeid zodat meer van de eigen smaak behouden blijft, en het bakken (of sudderen) voorkomt dat het al zwart van buiten is als het nog rauw is van binnen. Mensen zijn vaak nogal slordig in hun taal, zoals je zelf ook schrijft. Veel te veel gedoe om te letten op wat je zegt. Vlees “braden en bakken” vindt men veel te omslachtig. Vandaar “braadpan” in plaats van “bak- en braadpan”. En als je een gebakken ei bestelt in een restaurant krijg je meestal een gebraden ei. Met van die vieze, tandenknarsende korstjes; buuh!. (Maar goed, smaken verschillen.) O ja, en dat je voor een korstje niet het deksel op de pan mag doen klopt ook niet helemaal. Misschien wel bij vlees, en zeker bij een ei, maar als je aardappels bakt krijg je sneller korstjes met het deksel wél op de pan!

 8. Özcan Erdönmez on

  Bedankt voor de informatie, het klinkt heel simpel maar ik was vergeten wat het verschil precies was tussen braden en stoven. Bij braden doe je er dus geen enkel vloeistof bij, maar bakt de pan dan niet aan?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: