Wat is het verschil tussen koken, stoven, bakken, en braden?

kokenJe kan voedingsmiddelen op verschillende manieren klaar maken. Afhankelijk van de soort kan je kiezen uit de volgende methoden:

– Koken: het gaar maken van spijzen in een kokende vloeistof, meestal voorzien van zout. Doordat je het voedsel opzet in kokend water, blijft er zoveel mogelijk van de voedingsstoffen bewaard in het voedsel. Koken pas je bijvoorbeeld toe voor aardappelen en groenten.

– Stoven: het gaar maken van spijzen in een weinig vetstof, aangelengd met een weinig vloeistof, en dat in een goed afgesloten ruimte. Kortom: je doet een klontje boter in een pot, voegt groenten toe, een weinig vocht, dek af met een deksel, en wacht tot de groente klaar is. Gestoofde spijzen zijn doorgaans smakelijker en voedzamer dan gekookte, omdat al de minerale zouten bewaard blijven in het stoofvocht. Stoven is niet geschikt voor spijzen die bij hun bereiding veel water moeten opnemen, zoals droge witte boontjes.

– Bakken: het gaar maken van spijzen in een kleine hoeveelheid hete vetstof, na die in een open pan bruin te kleuren. Hierbij moet je erop letten dat de bodem van de pan even groot is als het baksel. Zet geen deksel op de pan, want anders krijg je geen korstje. Laat de vetstof niet verbranden; is er gevaar dat dat toch zou gebeuren, voeg dan een klontje boter toe.

– Braden: het gaar maken van spijzen in een weinig vetstof en in een afgesloten verhitte ruimte. Dat kan zijn in een braadslee in de oven, of in een gesloten braadpan.

Dit is de juiste terminologie, maar daartegen wordt wel vaak gezondigd. Zo wordt een braadworst niet gebraden, maar gebakken…

Advertenties

7 comments so far

 1. Hennes on

  Bedankt!

 2. Inbouwapparatuur on

  Nuttige info zo voor de feestdagen.

 3. mira rose on

  goed om te weten de verschillende tussen koken,braden,stoven en bakken

  • leefwijzer on

   Hallo, Leuk dat je het artikel je heeft kunnen helpen. Vriendelijke groet, Hilde

 4. Lily Wijnen on

  En brood?? Dat wordt toch gebakken!

 5. pro-islam on

  😉

 6. pro-islam on

  leuk om te weten bedankt 😉


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: