Writer’s block: hoe te doorbreken?

writersblockWat doe je als je een artikel moet inleveren, maar je lijkt echt een writer’s block te hebben? Geen woord komt er op papier, je kan je gedachten niet ordenen, je wordt voortdurend afgeleid…

Enkel tips die kunnen helpen:

– Heb je je browser niet nodig tijdens het schrijven, sluit hem dan. Of sluit tenminste de sites die je niet nodig hebt voor je artikel. Geen Twitter updates, geen instant messaging, geen automatische controles van je mail. Ook geen skype boodschappen. Gewoon even rustig werken.

– Begin met een korte zin. Drie of vier woorden. Dat helpt je al doorheen die eerste stap op iets op papier (of het scherm) te zetten.

– Schrijf zonder herlezen. Schrijven en bewerken zijn verschillende dingen. Later kan je nog de foute zinswendingen of de grammaticale fouten eruit halen. Nu is het het belangrijkste dat je je gedachtengang kan uitwerken.

– Zet een koptelefoon op. Het isolleert je, en helpt je om je gedachten op papier te zetten. Het blokkeert ook andere geluiden. Je kan klassieke muziek opzetten, maar ook gewoon geen muziek, als dat je helpt om je te concentreren.

– Werk volgens schema. Doe alsof je op kantoor zit, en je van 9 tot 10u30 moet schrijven, en dan mag onderbreken omdat de koffiedame langs komt. Maak ook een schema, met doeleinden. Vandaag moet dit gebeurd zijn, morgen moet dat op papier staan, enz. Stel deadlines voor jezelf.

– En is er een dag dat het echt niet gaat, schrijf dan niet. Maar bekijk de tekst die je al geschreven hebt, bewerk hem, controleer hem, en wie weet krijg je terug verse ideeën. En lukt zelfs dat niet, zit het echt in je hoofd, neem dan een baaldag. Ga erop uit, lees wat anders, en hoop dat de inspiratie terug komt…

Succes!

Bron: Outspoken Media

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: