8 regels om goedkoop te shoppen (of: bezwijk niet voor de verkoopstechnieken van de supermarkt)

supermarktIn tijden van crisis draaien we natuurlijk elke euro twee keer om vooraleer hem uit te geven. Het is dan ook zaak om slim aan te kopen, en niet te vallen voor de verkooptrucs die de supermarkten gebruiken om jou producten op te solferen. Supermarkten zijn eigenlijk grote verkoopmachines, waarbij de producten op een speciale manier geplaatst worden in de rekken om je te verleiden tot meer kopen.  Waarop moet je letten?

Kijk naar boven en beneden: de duurste “real estate” op de rekken zijn de rekken op ooghoogte. Verkopers betalen de winkels soms geld om hun producten op die rekken te zetten. Kijk daarom ook hoger en lager, want daarin vind je vaak goedkopere alternatieven.

Rekken aan het einde van de gang: die speciale rekken, met vaak wisselende inhoud, geven de indruk dat zij koopjes bevatten. Dat is niet altijd zo – vaak worden er producten geplaatst met de gewone winkelprijs. Maar even vaak vind je er producten in aanbieding, of waarvan de vervaldatum bijna overschreden is.

Vergelijk de prijzen: tegenwoordig zijn de winkels gelukkig verplicht om de prijs niet alleen per pakje (een pak koffie bijvoorbeeld) te vermelden, maar ook per kg. Dat maakt het gemakkelijker om de prijs van een pak van 250 gr. te vergelijken met een pak van 300 gr. Grote verpakkingen zijn trouwens niet altijd goedkoper – en als je maar met een klein gezin bent, heeft het geen zin zo’n grote verpakking te kopen, als je de overschot toch maar moet weggooien…

Biologisch kopen: dat heeft enkel maar zin voor producten die vaak in contact kunnen komen met pesticiden, zoals peches, aardbeien… Biologisch vlees en zuivel heeft ook zin, maar voor vis en zeevruchten heeft het geen zin.

Is gemak echt wel de prijs waard? Vergelijk eens een pakje gesneden wortels met enkele verse wortels. Kost het jou zoveel inspanning om die wortels te schrapen en fijn te raspen? Vaak kosten zulke voorgesneden groenten tot vijf keer de prijs van wat je betaalt voor de gewone gronten apart.

Maak van je hart een steen aan de kassa: geen snacks op het laatste moment meegraaien, zelfs al moest je lang aanschuiven aan de kassa. De drankjes die daar in de koelkast staan zijn trouwens vaak duurder geprijsd dan wat je elders in de supermarkt in een sixpack kan kopen.

Let op de datum, en ga diep: bij het aanvullen van de rekken worden de oudste producten vooraan gezet, en de nieuwste achteraan, om een goed roulement te krijgen. Geneer je niet, en neem iets met langere bewaardatum achter  uit het rek, wanneer je alleen bent en je lang moet toekomen met dit product.

Controleer het kasticket. Dat is geen blamage voor het personeel, want zij scannen alleen maar in wat er op het ticket staat. Maar wanneer je zeker bent dat een bepaald product duurder aangerekend werd dan het in de rekken geprijs stond, geneer je dan niet om dit na te vragen.

Happy bargain hunting!

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: