Hoe maak je een geslaagde barbecue?

marinadeDe zomer komt eraan. En dan is het natuurlijk barbecue tijd. Om een barbecue te laten slagen, zijn er enkele dingen die je goed in het oog moet houden.

Om te beginnen: koop zelf je vlees, en maak zelf je marinade. Laat je niet verleiden door vlees dat al door de supermarkt gemarineerd is. Dat camoufleert immers de kleur van het vlees, zodat je geen zicht meer hebt op de versheid ervan. Bovendien zijn die marinades allemaal zo standaard – alle vlees smaakt op den duur hetzelfde. En zo moeilijk is het niet om zelf een marinade te maken…

De basisingredieĂ«nten van een marinade zijn zuur (azijn, citroensap of wijn), olie, en kruiden – een beetje zoals een salade dressing eigenlijk. Een dressing maakt het vlees dus niet zachter, maar het geeft wel extra kruiden aan het vlees. De smaak van die kruiden dringt echter niet verder door dan de buitenkant, dus heeft het echt geen zin om het vlees uren en uren te marineren.

Vis neemt de smaak echter veel sneller op. Een uur of zo is voldoende voor kabeljouwfilets, en zelfs minder indien de marinade erg veel zuren bevat. Kip kan wat langer verdragen, omdat het weefsel dichter is dan bij vis. Vlees zonder vel (kippeborsten) marineer je best 4 tot 6 uur, en stukken kip met vel (dijen, vleugeltjes, drumsticks) kan je 6 uren tot zelfs de hele nacht marineren, omdat de marinade moeilijk doorheen die vel gaat.

Runds, lam en varkensvlees vergen echter het langste. Je kan 6 tot 8 uur manieren, zelfs een hele nacht voor steak, karbonaadjes en kebabs.

Let er wel op dat je een schaal gebruikt die tegen de zuren van de marinade kan. Dus geen alu schaal bijvoorbeeld – je gebruiktbeter glas, porselein of roestvrij staal.

(Bron: Los Angeles Times )

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: