Body hack: je inwendige klok verzetten

inwendige_klokEen body hack is iets dat je toepast op je eigen lichaam, om je leven, je gezondheid, of je geestesgesteldheid te verbeteren. Meestal leer je zelf deze dingen, door ervaring, en meestal zijn het dingen die eigenlijk ook niet erkend zijn door de medische wetenschap. Body hacks kunnen werken voor sommige mensen, en voor anderen niet. Je kan het alleen maar uitproberen.

Zo bijvoorbeeld het verzetten van je inwendige klok. Wie in shift werkt, of vaak reist, kan die inwendige klok na een tijdje zelf manipuleren. Volgens onderzoek zou de inwendige klok voornamelijk beheerst worden door licht, maar er is ook iets als de suprachiasmatic nucleus (SCN) die van invloed is.

Deze SCN kan beïnvloed worden door eetgewoonten. Het brengt boodschappen over naar de dorsomediale nucleus van de hypothalamus, aldus dit artikel bij Brainz, wat eigenlijk de beslissingen neemt over wanneer een persoon wakker is en wanneer hij zou moeten slapen.

En daardoor zou het mogelijk zijn om de inwendige klok te verzetten door niet op de gewone tijdstippen te eten, maar die tijdstippen te verzetten. Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat, wanneer dieren geen eten krijgen, hun inwendige klok zich aanpast tot een nieuw patroon, zodat zij wakker zijn wanneer het voedsel er is. Door 16 uur voor de reis te vasten, en pas te eten wanneer men in de tijdzone is van de bestemming, zou je volgens hen jetlag kunnen vermijden. En net zo zouden mensen die in shift werken hun inwendige klok kunnen herzetten, wanneer ze beginnen aan een nieuw tijdschema.

Bron: Reuters

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: