Hoe kan je je plankenkoorts overwinnen? (1)

Wanneer je een tijdje op Twitter rondhangt, dan leer je heel wat mensen kennen die van het spreken in het openbaar hun beroep maken. Zij geven voordrachten, conferenties, keynotes. Zij spreken welluidend, zonder aarzeling, nooit om woorden verlegen.

Een gave die jij niet lijkt te bezitten. Bij elke gelegenheid waarbij je het woord moet nemen (in een vergadering, bij het uitreiken van een prijs, …) krijg je een kop als vuur en blokkeer je totaal. Plankenkoorts dus. Hoe overwin je dat?

Bij Journal Du Net vond ik enkele tips, die ik graag wil vermelden – wie weet heb jij er ook wat aan? De tips zullen wel over verschillende postings uitgesmeerd worden, want je moet de tips goed laten inzinken.

Om te beginnen moet je van de bron van je angst iets positiefs maken. Niet op voorhand de angst dramatiseren, niet denken aan het moment dat je daar voor dat grote publiek staat, maar denken aan het positieve ervan: is het niet leuk wanneer je zo’n publiek aan het lachen kan brengen? Aan het denken kan zetten? Het onderwerp waarover je wil spreken is toch iets waarnaar je hart uitgaat, niet? Breng die boodschap dan over.

Vergeet ook niet dat er in de zaal ook maar gewone mensen zitten, net als jij. En soms zitten die mensen er ook maar omdat ze moeten, omdat ze op de vergadering aanwezig moésten zijn. Dan is het zaak om hen te kunnen vermaken. Het is niet jij tegenover de rest van de wereld, maar jij samen met hen.

Bron: Journal du Net

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: